آیا می توان داروی دیگری را جایگزین زولپیدم کرد؟

داروهای جایگزین زولپیدم

زولپیدم و داروهای جایگزین زولپیدم
 

زولپیدم که با نام تجاری آمبین شناخته می شود، یک داروی خواب نسبتا رایج است که اغلب به عنوان داروی غیر اعتیاد آور و بی ضرر در نظر گرفته می شود.

زولپیدم یک داروی موثر بر سیستم عصبی مرکزی (CNS) است، بنابراین اگر در دوزهای بالا و یا در ترکیب با سایر محرک های CNS مانند الکل، تریاک، داروهای مسکن یا آرامش بخش های عضلانی مصرف شود، اثرات آن می تواند ویرانگر باشد. بسیاری از مصرف کنندگان پس از قطع این دارو، علائمی از جمله اضطراب، گرایش به مصرف، بی خوابی، و تشنج را تجربه کرده اند.

حتی مصرف این دارو به صورت تجویزی هم خطراتی در پی دارد. به عنوان مثال، زولپیدم می تواند منجر به خواب آلودگی شدید، و افزایش خطر حوادث و آسیب به بدن شود و در این موارد گاهی استفاده از داروی جایگزین زولپیدم مطرح میشود.

یک مطالعه منتشر شده توسط US News نشان می دهد که مصرف قرص های خواب مانند زولپیدم، ممکن است خطر مرگ زود هنگام را تا پنج برابر افزایش دهد.

از بی خوابی رنج میبرید؟ تاکنون چیزی درباره تست خواب شنیده اید؟

افراد مصرف کننده در حالی که تحت تاثیر زولپیدم قرار دارند حتی ممکن است فعالیت هایی انجام دهند که در روز بعد هیچ خاطره ای از آن به یاد ندارند. این فعالیت ها می توانند از طیف خفیف (خوردن یا صحبت کردن) تا خطرناک یا کاملا خطرناک (مقاربت جنسی یا رانندگی) متفاوت باشد. بر اساس گزارشات شبکه هشدار سوء مصرف مواد (DAWN)، اتاق اورژانس شاهد افزایش حدود 220 درصدی واکنش های خطرناک مربوط به زولپیدم از سال 2005 تا 2010 بوده است و این فاجعه بزرگی محسوب می شود.

زولپیدم سیستم عصبی مرکزی را سرکوب می کند و به خواب رفتن را آسان تر می سازد. اگرچه تاثیر آن عمدا بر روی خواب است، اما اثرات جانبی آن می تواند به روز بعد نیز کشیده شود، و باعث سردرگمی ذهنی و خواب آلودگی و همچنین به طور بالقوه منجر به افکار خودکشی یا تغییرات رفتاری می شود. سازمان غذا و داروی آمریکا دائما در حال تنظیم مقررات خود برای افزودن عوارض جانبی بیشتر بر روی برچسب ایمنی زولپیدم است که نشان دهنده پتانسیل آسیب شدید ناشی از اختلالات ذهنی است که تحت تاثیر این دارو قرار دارد.

علاوه بر خطرات بهداشتی کوتاه مدت، زولپیدم همچنین اعتیاد آور نیز می باشد. مصرف کنندگان ممکن است از نظر روان شناختی و جسمی با مصرف منظم و طولانی مدت و یا سوء مصرف آن به دارو وابسته شوند. برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی منفی مرتبط با زولپیدم، چندین جایگزین زولپیدم (دارویی و گیاهی) وجود دارد که می توان برای رفع از بی خوابی از آن ها استفاده کرد.

جایگزین زولپیدم در بین گزینه های دارویی

داروی خواب آور جایگزین زولپیدم
قرص خواب آور برای بی خوابی

طبق گزارشات نیویورک دیلی نیوز، نزدیک به 9 میلیون آمریکایی برای آن که قادر به خوابیدن یا حفظ خواب در شب باشند از قرص خواب استفاده می کنند. این بدان علت است که نزدیک به 10 درصد بزرگسالان آمریکایی از بی خوابی مزمن رنج می برند. چندین جایگزین دارویی برای زولپیدم وجود دارد، اگرچه ممکن است عوارض جانبی و خطرات بهداشتی همچنان وجود داشته باشند. از آنجایی که در صورت مصرف طولانی مدت زولپیدم، مغز به آن مقاومت پیدا می کند، جایگزین کردن یک داروی دیگر می تواند موثر باشد. داروهایی که معمولا برای درمان بی خوابی تجویز می شود عبارتند از:

  • لونستا (اسزوپیکلون) و سوناتا (زالپلون): آرامبخش و خواب آور مشابه با زولپیدم با عوارض جانبی و خطرات بهداشتی مشابه؛ ممکن است یک جایگزین کوتاه مدت موثر باشد.
  • رستوریل (تمازپام) یا زاناکس (آلپرازولام): داروهای بنزودیازپین معمولا برای درمان بی خوابی و اختلالات خواب کوتاه مدت مورد استفاده قرار می گیرند، اگر چه عوارض جانبی مشابه و در صورتی که در طولانی مدت مصرف شوند، خطرات بالقوه بیشتری برای سوء مصرف و وابستگی نسبت به سایر داروهای آرام بخش-خواب آور دارند.
  • سیلنور (دوکسپین): داروهای خواب آور موثر؛ همچنین ممکن است موجب اختلالات اضطرابی یا فراموشی در طول روز شود/.
  • روزرم (رائملتون): آگونیست گیرنده ملاتونین در به خواب رفتن است؛ ممکن است در کوتاه مدت موثر باشد و موجب خواب آلودگی و خستگی روزمره شود.
  • داروهای ضد افسردگی: برخی از داروهای ضد افسردگی ممکن است برای سرکوب اضطراب و انتقال دهنده های عصبی در مغز به خواب کمک کند، اگر چه وابستگی و تحمل ممکن است با مصرف طولانی مدت رخ دهد.
  • داروهای بدون نسخه: به طور کلی داروهای آنتی هیستامین ممکن است برای کمک به خواب مفید باشند، هرچند ممکن است خواب آلودگی روزانه یا اختلال در روز بعد حاصل شود.

در اغلب اوقات، همانطور که در دستورالعمل آن ها ذکر شده، مصرف داروها در حد مورد نظر بسیار موثر و ایمن می باشد. مصرف داروهای دیگر یا نوشیدن الکل عوارض جانبی این داروها را افزایش می دهند، و در هنگام مصرف باید از آنها اجتناب شود. بسیاری از مشکلات خواب و علائم بی خوابی ممکن است به دلیل یک عارضه جانبی در سلامت روانی یا سایر مسائل پزشکی باشد. هنگامی که علائم بیش از 7-10 روز ادامه پیدا می کند، باید برای ارزیابی سایر علل احتمالی، مورد بررسی قرار گیرید.

در جدول زیر برخی داروهای  معمول که به عنوان جایگزین زولپیدم تجویز میشوند (ترازودون، لورازپام و دوکسپین) با زولپیدم مقایسه شده‌اند. این مقایسه شامل موارد مصرف، مکانیسم عمل، دوز معمول، شروع اثر، مدت اثر، نیمه‌عمر، عوارض جانبی و هشدارها است.

ویژگی‌هازولپیدم (Ambien)ترازودون (Desyrel)لورازپام (Ativan)دوکسپین (Silenor)
موارد مصرفبی‌خوابیافسردگی، بی‌خوابیاضطراب، بی‌خوابیافسردگی، بی‌خوابی
مکانیسم عملاثر بر گیرنده‌های GABAمهار بازجذب سروتونیناثر بر گیرنده‌های GABAمهار بازجذب نوراپی‌نفرین و سروتونین
دوز معمول5-10 میلی‌گرم قبل از خواب25-100 میلی‌گرم قبل از خواب1-2 میلی‌گرم دو یا سه بار در روز3-6 میلی‌گرم قبل از خواب
شروع اثر15-30 دقیقه30-60 دقیقه30-60 دقیقه30-60 دقیقه
مدت اثر6-8 ساعت6-8 ساعت6-8 ساعت6-8 ساعت
نیمه‌عمر2-3 ساعت7-9 ساعت10-20 ساعت15-30 ساعت
عوارض جانبیخواب‌آلودگی، سرگیجه، سردردخواب‌آلودگی، خشکی دهان، سرگیجهخواب‌آلودگی، سرگیجه، ضعف عضلانیخواب‌آلودگی، خشکی دهان، تاری دید
هشدارهااعتیاد، تداخل با الکل و داروهای دیگراحتیاط در بیماران قلبی، تداخل با الکلاعتیاد، تداخل با الکل و داروهای دیگراحتیاط در بیماران قلبی، تداخل با الکل

روش های جامع و جایگزین زولپیدم

راه حل بی خوابی
ملاتونین

علاوه بر گزینه های دارویی، برخی روش های طبیعی برای کمک به خواب وجود دارد که ممکن است عوارض جانبی بالقوه کمتری داشته باشند. بسیاری از داروهای گیاهی و مکمل های موجود در بازار به عنوان کمک های خواب به فروش می رسند که برخی از آن ها ممکن است مؤثر باشند، با این حال مراقب باشید که همه ترکیبات را به خوبی بشناسید و در ابتدا بدانید که چه چیزی ممکن است باشد.

ملاتونین یک ماده طبیعی است که می تواند به افراد کمک کند تا خوابشان ببرد. با این حال مشخص نیست که اثرات طولانی مدت مصرف مکمل های ملاتونین بر تولید ملاتونین طبیعی در مغز چگونه است. آنچه که می خورید نیز ممکن است در کمک به خواب شما نقش داشته باشد و داشتن یک رژیم غذایی مغذی و متعادل می تواند، الگوهای خواب شما را تغییر دهد. به عنوان مثال، خوردن پروتئین کافی و کربوهیدرات های پیچیده ممکن است به خواب کمک کند، یا به عنوان مثال سبزیجات سبز برگ حاوی منیزیم هستند که به نظر می رسد برای بهبود خواب مفید است. شیر گرم اغلب به عنوان یک روش طبیعی برای کمک به خواب شناخته شده است و ممکن است موثر باشد؛ زیرا کلسیم قادر است تولید ملاتونین را افزایش دهد و همچنین آرامش بخش نیز می باشد.

اسطوخودوس یا لوندر نیز ممکن است به بهبود خواب کمک کند، و استحمام با آب مخلوط با عصاره این گیاه می تواند بسیار آرامش بخش و خواب آور باشد. داشتن یک برنامه منظم خواب و همچنین ورزش کردن در طول روز می تواند به بهبود خواب نیز کمک کند. با این حال، ورزش کردن نزدیک به ساعت خواب ممکن است موجب بیدار نگه داشتن تان گردد.

قبل از خواب همه اتصالات برق را قطع کنید، زیرا تحریک الکتریکی حوالی زمان خواب ممکن است توانایی مغز برای آرام کردن خود را از بین ببرد. اتاق را در دمای مناسب نگه دارید و از یک دستگاه نویز سفید استفاده کنید تا صدای دیگری را که ممکن است مانع از خواب تان شوند را خنثی کنید.

خواب یک ضرورت حیاتی برای یک داشتن یک زندگی سالم است و سوء مصرف داروها و مواد، اعتیاد و بیماری های روانی ممکن است الگوهای خواب تان را مختل کنند.

دوست عزیز، چنانچه به طور مداوم از مشکل بی خوابی رنج می برید و این موضوع بر کیفیت زندگی تان تاثیر گذاشته است، با کلینیک خواب ما نیز تماس حاصل نمایید.

 بهرست، بزرگترین مجموعه فوق تخصصی تشخیص و درمان اختلالات خواب در ایران

 

شماره های تماس کلینیک خواب (جهت اخذ نوبت ویزیت فلوشیپ فوق تخصصی خواب و مشاوره)

02188391806

02188395308

شماره تماس مستقیم فقط برای اخذ نوبت تست خواب (رزرو انجام تست خواب) : 09019287191  


اگر بی خوابی دارید، می توانید بی خوابی تان را بدون دارو درمان کنید (کلیک کنید)

درمان کامل یی خوابی بدون دارو

درمان بی خوابی بدون دارو با 77 روش علمی و قطعی (برای درمان، کلیک کنید)

4.1 7 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
guest

4 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ehsansaedi

با عرض سلام و خسته نباشید
خاله من درگیر زولپیدم 100 روزی 20 عدد شده
چکار باید کرد

Scholehwar

من شب ها ۵۰ عدد زولپیدم ۱۰ میخورم و پس از بیداری ،۲٫۳ نیمه شب ۵۰ عدد دیگر زولپیدم مخور.ار شبی یک عدد استفاده میکنم و در طی روز ۴۰ میلی گرم هر ۴ ساعت استفاده میکنم.با یک عدد شروع کردم تا به این وضع رسیدم.شرایط بستری ندارم .چطور میتوانم بدون بستری این دارو را ترک کنم

فرزانه جعفری

سلام دوست گرامی
جهت کنترل و درمان این شرایط، توصیه می شود تحت نظر درمانگر قرار گیرید. در صورت تمایل با مرکز تماس بگیرید و از دکتر قاسم زاده (روانپزشک و درمانگر حوزه اعتیاد) تایم ویزیت و مشاوره اخذ نمایید.

پیمایش به بالا