تشریح بی خوابی
بی خوابی یا کم خوابی (Insomnia) یکی از شایع ترین اختلالات خواب محسوب می شود. این اتفاق زمانی برای تان رخ می دهد که در به خواب رفتن با مشکل مواجه می شوید یا حتی در صورت داشتن فرصت مناسب برای خوابیدن، نمی توانید خواب خود را حفظ کنید و بیدار می شوید. علائم و نشانه های بی خوابی و همچنین شدت آن در افراد مختلف، متفاوت است. بی خوابی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سخت به خواب رفتن
- دشواری در حفظ خواب در طول شب
- صبح خیلی زود از خواب برخاستن
بی خوابی می تواند شامل علائم اختلالات خواب یا نشانه هایی باشد که در طول روز خود را نشان می دهند. بی خوابی می تواند تقریبا در تمام جوانب زندگی دخیل باشد و آن را تحت تاثیر خود قرار دهد.
مطالعات گسترده نشان داده اند که بی خوابی تاثیرات منفی بر عملکرد کاری می گذارد، قدرت تصمیم گیری را مختل می سازد و می تواند به روابط افراد آسیب وارد کند. در اغلب موارد، افراد مبتلا به بی خوابی از پایین بودن کیفیت کلی زندگی شان شکایت دارند.
هر فردی ممکن است هر از گاهی خواب بی کیفیت را تجربه کند. در بیشتر موارد، این امر ناشی از دیر خوابیدن یا زود برخاستن است. اما این بدان معنا نیست که شما به بی خوابی دچار شده اید. این تنها به منزله این است که خواب کافی نداشته اید.
بین 30 تا 35 درصد از بزرگسالان از بی خوابی شکایت دارند. این مشکل در گروه هایی همچون سالمندان، زنان، افراد تحت فشار و استرس، و افراد مبتلا به مشکلات و بیماری های خاص، مانند افسردگی شایع تر است.
بر اساس قاعده و مدت اختلال خواب و علائم روزانه، دو نوع بی خوابی وجود دارد:
- بی خوابی کوتاه مدت: این نوع بی خوابی کوتاه مدت هر 3 ماه رخ می دهد. این نوع در 15 تا 20 درصد افراد اتفاق می افتد.
- بی خوابی مزمن: این نوع از بیخوابی ممکن است حداقل 3 بار در هفته رخ دهد و طول آن به بیش از 3 ماه کشیده شود. حدود 10 درصد افراد بی خوابی مزمن را تجربه می کنند.
تنها یک متخصص با تجربه قادر به تشخیص بی خوابی مزمن است. یک متخصص اختلالات خواب خوب در یک کلینیک خواب معتبر می تواند در زمینه درمان این مشکل به شما کمک کند.
علل و علائم بی خوابی در هر بیمار متفاوت است. با این حال، علائم بی خوابی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خستگی مفرط
- مشکلات توجه، تمرکز یا حافظه (اختلال شناختی)
- عملکرد ضعیف در مدرسه، دانشگاه یا محل کار
- بی حوصلگی یا تحریک پذیری
- خواب آلودگی روزانه
- تکانشگری یا خشم
- کمبود انرژی یا انگیزه
- مرتکب اشتباه شدن
- نگرانی یا ناامیدی در مورد خواب تان
درمان بی خوابی با زولپیدم
زولپیدم برای درمان مشکل خواب (بی خوابی) در بزرگسالان استفاده می شود. اگر در به خواب رفتن مشکل دارید، این قرص به شما کمک می کند سریع تر به خواب بروید، بنابراین می توانید یک خواب شبانه بهتر تجربه کنید. زولپیدم متعلق به یک دسته دارویی است که به نام آرامبخش-خواب آور مشهور هستند. این قرص در مغز تان کاری می کند که اثرات آرامش بخش تولید شود.
مصرف این دارو معمولا به دوره های کوتاه مدت 1 تا 2 هفته ای یا حتی کمتر محدود می شود.
حقایقی درباره داروی زولپیدم از زبان دکتر مصطفی امیری، متخصص اختلالات خواب:
نحوه مصرف قرص زولپیدم
پیش از شروع مصرف این دارو، اطلاعات مندرج در برگه دارو را مطالعه کرده و چنانچه سوالی دارید، آن را با پزشک یا داروساز خود مطرح سازید.
این دارو را به صورت خوراکی، با معده خالی و طبق دستور پزشک که معمولا یک بار در شب است، مصرف کنید. از آنجایی که زولپیدم به سرعت عمل می کند، درست قبل از این که به رختخواب بروید، آن را مصرف کنید. این دارو را همراه با غذا یا پس از آن مصرف نکنید، زیرا در این صورت به سرعت اثر نخواهد کرد.
تنها در شرایطی که حداقل 7 تا 8 ساعت وقت برای یک خواب کامل شبانه دارید، این دارو را مصرف کنید. اگر لازم باشد زودتر از 7، 8 ساعت از خواب بیدار شوید، ممکن است دچار از دست دادن حافظه شوید و ممکن است با امنیت خود را در انجام فعالیت هایی که نیاز به هشیاری دارند، مانند رانندگی یا کار با ماشین آلات به خطر بیاندازید. (همچنین لازم است به بخش احتیاطی مراجعه کنید.)
دوز دارو براساس جنسیت، سن، وضعیت پزشکی، داروهای دیگری که ممکن است شما مصرف کنید و پاسخ به درمان تعیین می گردد. میزان مصرف خود را افزایش ندهید، یا طولانی تر از مدت تجویز شده استفاده نکنید. بیش از 10 میلی گرم در روز از این دارو مصرف نکنید. برای زنان معمولا دوز پایینتری تجویز می شود، زیرا این دارو از بدن آن ها آهسته تر از مردان دفع می شود. برای سالمندان جهت کاهش خطر عوارض جانبی معمولا دوز پایین تری تجویز می شود.
زولپیدم برای درمان مشکل خواب (بی خوابی) در بزرگسالان استفاده می شود. اگر در به خواب رفتن مشکل دارید، این قرص به شما کمک می کند سریع تر به خواب بروید، بنابراین می توانید یک خواب شبانه بهتر تجربه کنید. زولپیدم متعلق به یک دسته دارویی است که به نام آرامبخش-خواب آور مشهور هستند. این قرص در مغز تان کاری می کند که اثرات آرامش بخش تولید شود.
ین دارو ممکن است واکنش های ترک دارو ایجاد کند، به خصوص اگر به مدت طولانی یا در دوزهای بالا و به طور مرتب استفاده شود. در چنین مواردی، اگر به طور ناگهانی مصرف این دارو را متوقف کنید، علائم ترک (مانند تهوع، استفراغ، گر گرفتگی، درد معده، عصبی شدن، شکنندگی) ممکن است اتفاق بیفتد. برای جلوگیری از واکنش های ترک، پزشک ممکن است میزان مصرف تان را به تدریج کاهش دهد. برای جزئیات بیشتر با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید و هر گونه علائم ترک را به وی گزارش دهید.
اگرچه زولپیدم به بسیاری از افراد کمک می کند، اما این دارو بعضی اوقات می تواند باعث اعتیاد شود. اگر اختلال مصرف مواد (مانند مصرف بیش از حد یا اعتیاد به مواد مخدر / الکل) داشته باشید، این خطر ممکن است افزایش یابد. این دارو را دقیقا همانطور که برای کاهش خطر ابتلا به اعتیاد تجویز شده است، مصرف کنید. برای جزئیات بیشتر با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
هنگامی که این دارو برای مدت طولانی مورد استفاده قرار گیرد، ممکن است اثربخشی خود را از دست بدهد. اگر این دارو به خوبی عمل نمی کند با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف زولپیدم معمولا به دوره های کوتاه مدت 1 تا 2 هفته ای یا حتی کمتر محدود می شود.
اگر بی خوابی تان بعد از 7 تا 10 روز بهبود نیافت یا بدتر شد، به پزشک اطلاع دهید.
پس از این که مصرف این دارو را قطع کردید، ممکن است چند شب اول دچار مشکل خواب شوید. این وضعیت، بی خوابی ریباند نامیده می شود و کاملا طبیعی است. این عارضه معمولا بعد از 1-2 شب از بین می رود. اگر این اثر ادامه یافت، با پزشک خود تماس بگیرید.
عوارض جانبی قرص زولپیدم
در طول مصرف این دارو، سرگیجه ممکن است رخ دهد. اگر این اثر همچنان ادامه داشت یا بدتر شد، به سرعت به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
مصرف این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی شما در طول روز شود. اگر دچار خواب آلودگی روزانه هستید، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است نیاز به تنظیم دوز باشد.
به یاد داشته باشید که پزشک این گونه صلاح دیده که مزایای مصرف این دارو بر عوارض جانبی آن مقدم تر است. بسیاری از افرادی که این دارو را مصرف کرده اند، عوارض جانبی جدی گزارش نداده اند.
اگر این عوارض جانبی غیر منتظره اما جدی را دارید، فورا به پزشک خود اطلاع دهید: از دست دادن حافظه، تغییرات روانی / خلقی / رفتاری (مانند بروز افسردگی یا بدتر شدن آن، افکار غیر طبیعی، افکار خودکشی، توهم، سردرگمی، تحریک پذیری، رفتار پرخاشگرانه، اضطراب).
مصرف زولپیدم معمولا به دوره های کوتاه مدت 1 تا 2 هفته ای یا حتی کمتر محدود می شود.
به ندرت ممکن است برخی از افراد پس از مصرف این دارو از تختخواب بیرون رفته و در حالی که بیدار نیستند اتومبیل می رانند (رانندگی در خواب). برخی نیز ممکن است در حالی که بیدار نیستند در خواب راه بروند، غذا آماده کنند یا بخورند، تماس تلفنی برقرار کردند، یا رابطه جنسی داشته باشند. اغلب این افراد این حوادث را به یاد نمی آورند. این مشکل می تواند برای شما یا دیگران خطرناک باشد. اگر متوجه شدید که بعد از مصرف این دارو هر یک از این فعالیت ها را انجام داده اید، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. اگر از الکل یا سایر داروهای دیگر استفاده می کنید که در هنگام مصرف زولپیدم ایجاد خواب آلودگی می کنند، این خطر افزایش می یابد.
احتمال بروز واکنش های آلرژیک به این دارو بسیار کم است، اما در صورت بروز باید حتما به دنبال فوریت های پزشکی باشید. علائم واکنش های آلرژیک عبارتند از: خارش، بثورات پوستی، تورم (به ویژه بر روی صورت، زبان یا گلو)، سرگیجه شدید، تنفس سخت و مشکل شدید.
در اینجا فهرست کاملی از عوارض جانبی احتمالی استفاده از زولپیدم عنوان نشده است. در صورتی که متوجه علائمی دیگری شدید که در این مطلب قید نشده، آن را نیز با داروساز یا پزشک خود در میان بگذارید.
موارد احتیاطی
در صورتی که حساسیت دارویی دارید، پیش از مصرف قرص زولپیدم، موضوع را با داروساز یا پزشک مربوطه در میان بگذارید. این دارو ممکن است حاوی ترکیبات غیر فعالی باشد که در شما ایجاد حساسیت یا سایر مشکلات کند. در این خصوص می توانید با یک پزشک داروساز مشورت کنید.
قبل از مصرف این دارو، همه سوابق پزشکی تان را به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید؛ به ویژه: بیماری کلیوی، بیماری های کبدی، مشکلات خلقی / روانی (مانند افسردگی، افکار خودکشی)، سابقه شخصی یا خانوادگی اختلال مصرف مواد (مانند مصرف بیش از حد مواد و یا اعتیاد به مواد مخدر یا الکل)، سابقه شخصی یا خانوادگی راه رفتن در خواب، مشکلات ریه / تنفس (مانند بیماری مزمن انسداد ریوی COPD، آپنه خواب)، یک بیماری عضلانی خاص (میاستنی گراویس).
اثرات این دارو حتی ممکن است پس از بیدار شدن در روز بعد نیز ادامه پیدا کند. اگر 7 تا 8 ساعت خواب دریافت نکردید یا سایر داروهای دیگر که باعث خواب آلودگی تان شده اند مصرف کرده اید، یا حساسیت بیشتری نسبت به این دارو داشتید، ممکن است احساس هشیاری کنید اما فکر می کنید که برای رانندگی حال مناسبی ندارید. همچنین ممکن است سرگیجه یا تاری دید یا دو بینی داشته باشید. مصرف الکل یا ماری جوانا (شاهدانه) می تواند موجب سرگیجه بیشتری شود. حداقل 8 ساعت پس از مصرف این دارو صبر کنید و تا آن زمان رانندگی نکنید، از ماشین آلات استفاده نکنید و به طور کل از هر کاری که نیاز به هشیاری داشته باشید، اجتناب کنید تا زمانی که بتوانید با خیال راحت این امور را انجام دهید. این دارو همچنین ممکن است خطر زمین خوردن را افزایش دهد. از مصرف نوشیدنی های الکلی اجتناب کنید. اگر از ماریجوانا استفاده می کنید، با پزشک خود مشورت کنید.
کودکان ممکن است بیشتر به عوارض جانبی این دارو حساس باشند، به خصوص سرگیجه و توهم.
سالمندان ممکن است حساسیت بیشتری نسبت به عوارض جانبی این دارو، به ویژه سرگیجه و سبکی سر، بی ثباتی و خواب آلودگی بیش از حد داشته باشند. این عوارض جانبی می تواند خطر زمین خوردن در آن ها را افزایش دهد.
قبل از انجام هر گونه جراحی یا دندانپزشکی، مصرف این دارو و سایر داروها (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) را به جراح یا دندانپزشک خود اطلاع دهید.
مصرف زولپیدم معمولا به دوره های کوتاه مدت 1 تا 2 هفته ای یا حتی کمتر محدود می شود.
در دوران بارداری این دارو باید تنها زمانی مصرف شود که پزشک تشخیص دهد لازم است. نوزادانی که از مادرانی که در 3 ماه آخر بارداری این دارو را مصرف کرده اند، متولد می شوند ممکن است به طور غیر معمولی خواب آلوده باشند، مشکلات تنفسی یا علائم ترک از خود نشان دهند. در صورت مشاهده چنین علائمی هرچه سریع تر نوزاد خود را به مراقبت های ویژه ببرید. پیش از مصرف زولپیدم در خصوص همه مزایا و معایب آن با پزشک خود مشورت کنید.
از آن جایی که ممکن است استفاده از قرص زولپیدم در دوران شیردهی سبب انتقال دارو به شیرتان شود نیز قبل از مصرف آن با پزشک تان مشورت کنید.
تداخلات دارویی
لازم است بخش هشدارهای دارویی را به دقت مطالعه کنید.
مداخلات دارویی بر روی عملکرد داروی مصرفی تان تاثیر گذاشته و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش می دهند. این مورد شامل تمام تداخلات دارویی احتمالی نیست و فهرستی از تمامی داروهایی که استفاده می کنید را شامل می شود (از جمله داروهای تجویزی، غیر تجویزی و محصولات گیاهی) که باید آن را با پزشک و داروساز خود به اشتراک بگذارید. از شروع، متوقف کردن و یا تغییر دوز داروها بدون تایید پزشک تان خودداری کنید.
زولپیدم برای درمان مشکل خواب (بی خوابی) در بزرگسالان استفاده می شود. اگر در به خواب رفتن مشکل دارید، این قرص به شما کمک می کند سریع تر به خواب بروید، بنابراین می توانید یک خواب شبانه بهتر تجربه کنید. زولپیدم متعلق به یک دسته دارویی است که به نام آرامبخش-خواب آور مشهور هستند. این قرص در مغز تان کاری می کند که اثرات آرامش بخش تولید شود.
برخی از محصولات دارای مواد تشکیل دهنده ای هستند که می توانند ضربان قلب یا فشار خون شما را افزایش دهند یا نارسایی قلبی را بدتر کنند. در خصوص داروهایی که مصرف می کنید و نحوه استفاده از آن ها به طور ایمن (به ویژه داروهای مربوط به سرفه و سرماخوردگی، کمک های رژیم غذایی، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن) با داروساز یا پزشک خود مشورت کنید.
دوست عزیز، چنانچه به طور مداوم از مشکل بی خوابی رنج می برید و این موضوع بر کیفیت زندگی تان تاثیر گذاشته است، می توانید همین امروز با کلینیک خواب ما نیز تماس حاصل نمایید.
شاد و سلامت باشید.
تحقیق و ترجمه: مینو زرفش
بهرست، بزرگترین گروه فوق تخصصی تشخیص و درمان اختلالات خواب در ایران
شماره تماس های نوبت گیری سریع
به دلیل شیوع کرونا، مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.
واحد ارزیابی و ویزیت متخصص مغز و اعصاب و روانپزشکی ☎ 22616377_021 ☎
نوبت مستقیم انجام تست خواب (فقط برای نوبت تست) ☎ 09019287191 ☎
واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب ☎ 02122648627 ☎
اگر بی خوابی دارید، نیازی به مراجعه حضوری یا حتی نیازی به تماس تلفنی هم ندارید! با خرید دوره زیر که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، می توانید بی خوابی تان را برای همیشه و بدون دارو درمان کنید (کلیک کنید)
درمان بی خوابی بدون دارو با 77 روش علمی و قطعی (برای شروع درمان، اینجا کلیک کنید)
سلام وقتتون بخیر،آیا دکتر امیری مشاوره تلفنی هم میدن؟